Headerbild

Vad skjuter vi med?

Vi har som mål att kunna ta emot alla typer av bågskyttar oavsett vilken båge du än skjuter. Vissa gillar att hålla det simpelt och efterlikna skyttet som Robin Hood utövade och tittar gärna efter en långbåge/jaktrecurve, vissa gillar det högteknologiska och vill ha en compound, eller mellantinget, recurve (fristil) med maximal precision. Andra söker efter steget ovanför enkelheten och väljer en barebow. Du väljer själv vad som intresserar dig mest.

Barebow är vad vi kommer att använda som skjutstil att lära ut till nybörjare för att sen ge er möjlighet att kunna välja vilken skjutstil som passar dig bäst när du tänker skaffa en egen utrustning.

För en ny kan ovanstående läsas som rena grekiskan. Vad är vad? En liten förenklad förklaring ska vi ge oss på här näst.

Långbågen

I princip är en gammal engelsk långbåge en trästav, gjord av idegran (det finns andra träslag som fungerar jättebra) med en sträng. En sådan vi gjorde när vi var yngre och sprang runt i skogen och lekte. Modernare varianter består av laminerade lemmar där diverse material används och det kan innefatta även väldigt moderna material som glas- och kolfiber.

Jaktrecurve

Det är en vidareutveckling av långbågen som gjorde möjligheterna större att kunna korta längden men bibehålla kraften och till det få ökad rörlighet/smidighet. Skjuts instinktivt, hjärnan tillsammans med arm och öga ger dig var du ska skjuta. Som dart, hjärnan säger till armen hur mycket kraft som behövs för att träffa där du tittar.

Barebow

En recurve i modernare material där man utvecklat en siktesmetod genom att strängvandra. Enkelt förklarat, man ändrar träffpunkt genom att flytta draghanden på strängen för olika avstånd. 

Compound

Högteknologisk båge där strängen utväxlas med hjälp av kamhjul som får bågen att bli explosiv och genererar höga pilhastigheter trots sin litenhet i jämförelse med en vanlig båge. Här har du hjälpmedel som sikte och en form av avtryckare som släpper strängen.

Olympisk Recurve

Olympisk recurve, även kallad Fristil är en bågtyp som barebow men inkluderat sikte, klicker och stabilisatorer. En båge i modernt material som glasfiber, aluminium och kolfiber. Hög precision på långa avstånd. Detta är än så länge den enda bågtypen som kan synas i de Olympiska spelen.

Adress

Kävlinge Bågskytteklubb Upplandsgatan 5 24432 Kävlinge Besöksadress: Högalids IP, Träningsvägen 3 (Sommar-Ute)

Kontakt

E-post: KavlingeBSK@gmail.com Tel: 046710441

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

SAMARBETSPARTNER´s

Sponsorhuset

-

Svenska Spel-Gräsroten

-

-

TRÄNINGSTID